Аюрведа е древна здравна система, датираща преди повече от 5 хиляди години в Индия. Тя е наука и изкуство за живота (Аю) и знанието (Веда) в хармония с Природата и нейните закони. Аюрведа обхваща всички сфери на живота, разглеждайки индивида цялостно, като тяло, ум и съзнание, които са в постоянно взаимодействие помежду си и са повлияни от околната среда. Подходящото взаимодействие между човека и околната среда е предпоставка за здраве и хармония, а при несъвместимост - за неразположение и болест. Аюрведа учи как да поддържаме здравето и да се самолекуваме чрез подходящо хранене, начин на живот, физическа активност, дихателни практики, концентрация, приемане на билки и други холистични методи.

Aюрведична диагностика

При консултация се определя индивидуалната Пракрити - Аюрведичната „ДНК“ и наличието на дисбаланс на Дошите в тялото или ума. Пракрити се установява чрез наблюдение на пулс и език, дискусия за ежедневните трудности, привички и предпочитания. Уникалната за всеки Пракрити се състои от петте елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя в стриктно индивидуално съотношение наречено Доша. Това е нашата уникална комбинация от физически, ментални и емоционални характеристики и предразположения. Нашата Доша е повлияна от поеманата храна, мислите, емоционалното състояние, заобикалящата ни семейна и социална среда, промяната на възрастта, годишните сезони и т.н. Аюрведа балансира и поддържа хармонията на индвида с тази на цялостната заобикаляща среда и Природата.

Aюрведични терапии

Абянга

Абянга е автентичен Аюрведичен масаж на тялото, при който се използват затоплени терапевтични масла, определени масажни движения и натиск, активирайки Марма точките на тялото. Абянга е подходяща за хора под стрес, спомага за отстраняване на психическа умора, детоксикация на тялото, главоболие, схванатост, ставни болки и храносмилателни проблеми като газове, подуване и запек. Процедурата завършва с терапия, наречена Суедана - вид парна баня за цялостно попиване на билковото масло, генерираща допълнителна телесна топлина и детоксикация.

Мука Абянга

Мука Абянга е автентичен Аюрведичен масаж на лицето, шията и раменете при който се нанасят билкови масла с определени техники на движение. Основната цел на терапията е да активира Марма точките, което презарежда с енергия и отблокирва енергийните канали. В следствие клетките и тъканите възвръщат своята изначална способност да се саморегенерират.

Широ Абянга

Широ Абянга е автентична Аюрведична терапия, при която затоплени билкови масла се използват заедно със специфичен метод на масажиране на глава, врат и рамене, активирайки Марма точките и отблокирвайки жизнената енергия - Прана. Широ Абянга тонизира и захранва петте сетива, което спомага за правилното възприятие чрез сетивата. Широ Абянга има успокояващо въздействие върху нервната система, мускулите и кръвообращението, засилвайки притока на кислород към мозъка и гръбначния стълб.

Широдара

Широдара е автентична Аюрведична терапия, при която с билкови масла се облива челото и скалпа. Топла струя масло се стича от междувеждието до слепочията, което активира Епифизната жлеза, чиято основна функция е да поддържа Ендокринната система, която на свой ред отговаря за качеството и продължителността на живота. Терапията се препоръчва за хора под умствено напрежение и хора с повишена чувствителност, тревога, депресия и психически дисбаланс. Широдара подпомага изчистването на натрупани емоционални състояния, стрес и нестихващи мисли. Широдара е ефективна терапия при високо кръвно налягане, главоболие, очни болести, синузит, алергии, алергичен ринит, световъртеж, проблеми с ушите, врата и други състояния изразяващи се над ключицата.

Тайла Дара

Тайла Дара, наричана също кралското лечение, е терапия, при която затоплено лечебно масло се излива върху засегнатите части или върху цялото тяло. Тази терапия възстановява и подмладява тялото, регулира кръвното налягане, подхранва и подобрява еластичността на кожата и предотвратява преждевременното стареене. Терапията подобрява кръвообращението, като отблокира и почиства грубите и фините телесни канали. За комплексни заболявания се препоръчва терапията да се прилага ежедневно или седмично за определен период от време.
Тила Дара е полезна за ревматични оплаквания, артрит, неврологични разстройства и парализа. Терапията е ефективна при случаи на сексуална слабост, тревожност и болка в тялото.

Басти Терапии

Басти терапиите са древни Аюведични методи за справяне с различни видове болки и схванатост породени от множество видове заболявания. Основните Басти терапии са: Грива (врат), Джану (коляно), Кати (кръст), Хрид (сърце) и Нетра Басти (очи). При Басти терапиите се приготвя тесто във формата на пръстен и се прикрепя върху определената част от тялото. В последствие, затоплени билкови масла се поставят в „пръстена“. Терапиите завършват с разтривка и Сведана (парна терапия) за по-дълбоко, допълнително попиване на маслата в тъканите. Терапиите са ефективни и при наличие на хронични проблеми, като е необходима ежедневна или седмична апликация, в зависимост от естеството и продължителността на проблема.

Грива Басти

Грива Басти успокоява хронични болки и скованост във врата, раменете и горните крайници. Прилага се при главоболие, мигрена, фрактури, дискова херния, болки породени от изкривена осанка, и заболявания като: спондилоза, травма/удар, навяхване, деформация, крива шия, ревматоиден артрит, остеопороза, фибромиалгия, ревматична полимиалгиа, спинална стеноза, дискова херния и костно заболяване на Пагет.

Джану Басти

Джану Басти е полезна терапия при болки и скованост в колената, породени от дегенеративни промени като остеоартрит, патело-феморални деформации, кунтузия на колянната предна кръстна връзка, скъсан менискус, бурсит и тендинит на пателата.

Кати Басти

Кати Басти е полезна терапия при болки и скованост в кръста, в следстие от заболявания като: лумбална спондилоза, ишиаз, сакроилиални нарушения, нарушения при опашната кост, дискова херния, спондилолистеза и спина бифида.

Хрид Басти

Хрид Басти терапията подхранва и подмладява сърдечния мускул, спомага регулирането на сърдечните функции, подобрява кръвообращението и дишането, освобождава дълбоко заседнали, репресирани чувства като тревожност, гняв и тъга. Терапията е също полезна при заболявания като исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия и клапален порок на сърцето.

Нетра Басти

Нетра Басти е терапия подхранваща, възстановяваща и пречистваща очите. Очите са пряко свързани с мозъка и нервната система и тази терапия подобрява функционирането и на трите. Липидната структура на Гии е подобна на естественото овлажняване на тялото, което го прави особено подходящо и подхранващо за тъканите на оптичните нерви. Терапията е ефективна при умора, сухи и сърбящи очи, при мигренозни главоболия. Прилага се при заболявания на ретината, глаукома, катаракт, хроничен конюктивит и др. Тя повишава визуалното възприятие, фокуса и концентрацията, намалява бръчките и тъмните кръгове около очите.

Пинда Сведа

При терапията се използват Аюрведични билкови масла и горещи памучни билкови торбички които предизвикват интензивно нагряване на тялото. В следствие се подобрява кръвообращението, нервната система бива стимулирана и терапията има благоприятно въздействие върху комуникацията между нервните импулси.

Удвартана

При терапията Удвартана се използват Аюрведични масла и билкови пудри, в следствие на което се загрява тялото, почиства се кожата, подобряава се кръвообращението и се ускорява метаболизма. Допълнително се подпомага детоксикацията, изчистването от Ама (токсини и шлаки), целулит и отоци.