За Парамита

Идеята

Създаването на Център за съвършенство, здраве и благоденствие „Парамита“ е вдъхновено от идеята и дълбокото ни желание да подарим на хората едно малко кътче, където цари атмосфера на хармония, чистота и уют, където можем да се потопим в необятното блаженство на духовна наслада и физическо усещане за съвършенство!

Тук ще се освободим от всичко излишно и ненужно, ще опознаем нуждите на своето тяло и същност, ще си подарим време и тишина за да чуем себе си, мелодията на своя вътрешен глас , защото абсолютното щастие, не бихме могли да открием извън себе си, а само в самите нас!

Желанието ни да изглеждаме и да се чувстваме добре несъмнено е съчетано и с желанието на душата ни да обитава един по-добър, по-красив и хармоничен свят, на който всеки един от нас е създател!
Заповядайте при нас и си подарете малко време само за себе си, позволете на пламъка на безусловната Любов да се запали в сърцата Ви, станете създателите на този свят на благоденствие, за който мечтаете да живеете Вие и всички останали същества !

Символика

„Парамита“ – дума на санскрит, чийто дълбок смисъл е да се отиде отвъд обикновеното съществуване на човека и той да постигне своето изначално „съвършенство“. Това е съвършенството на пълното осъзнаване и пробуждане, което ще ни отведе отвъд света на преражданията и страданието към съвършения свят на пълно просветление!

Всеки човек, който иска да върви по пътя към съвършенство , следва 10-те съвършенства или освобождаващи действия – Парамити. Самите съвършенства – Парамити, са истинската същност на нашето сърце, на нашия Ум, те са самата същина на нашата истинска природа, която е изначално съвършена и пробудена.

Шест са най-основните и често обяснявани Парамити, като най-съществената между всички тях е шестата - “PRAJNA Paramita” ( Праджна Парамита) или Парамитата на Мъдростта. Тя е ключ към съвършенството, истинската, спонтанна и дълбока мъдрост, която не е сбор от идеи, а интуитивно разбиране на всичко, което ни заобикаля – видимо и невидимо. Тази парамита е просветителското качество на трансцеденталната мъдрост, вникването в същността на нещата, съвършеното разбиране. С тази висша мъдрост се отива отвъд одобрение и неодобрение, надежда и страх, отвъд дуалистичното мислене, отвъд егоистичното пристрастяване. Тази истина трансформира останалите пет парамити до тяхната трансцедентална същност.
Останалите 5 Парамити са:
DANA Paramita (Дана Парамита)
Да бъдем щедри, великодушни и в помощ на другите, да проявяваме безусловна Любов към всички живи същества, висше състрадание и липса на егоизъм!

SILA Paramita (Сила Парамита)
Да водим смислен живот в полза на себе си и на другите, изпълнен с добродетелност, непорочност, безукорна чистота на личността, морал и етика!

KSHANTI Paramita (Кшанти Парамита)
Търпение и толерантност към всички, въздържаност и способност да се приемат нещата такива, каквито са; баланс, вътрешно спокойствие и мир!

VIRYA Paramita (Виря Парамита)
Да проявяваме радост и ентусиазъм, когато вървим по своя път на осъзнаване; с упоритост, постоянство и енергия да работим по своята цел към безусловна любов и състрадание!

DHYANA Paramita (Дхиана Парамита)
Да успяваме да постигаме дълбоко успокояване на Ума, да го изчистваме от всички излишни и вредни мисли, за да успеем да постигнем ясно прозрение за неговата истинска природа!

Следването на всички тези принципи, освобождаващи действия – Парамити, помага на човек да се чувства по-леко и спокойно, неговата увереност нараства, стресът се намалява и изчезва, личното състояние на щастие и удовлетвореност го завладяват все повече и стават негови нормални състояния, чувството за вина и съжаление изчезват, отрицателните емоции стават спомен от миналото.

Парамита развива в човек безусловна Любов и чистота, които го извеждат извън пределите на личността и го довеждат до състояние на пълна осъзнатост за истински стойностните неща, заради които си струва да живеем!
* - Задължителни полета
* - Задължителни полета